Hur länge håller tillagad kyckling i kylen?

adam

Hur länge håller kyckling i kylen?

Kyckling är en av de mest vanligt förekommande livsmedlen i svenska hushåll; denna nyttomat är välsmakande, förhållandevis fettsnål och dessutom lätt att tillaga i ugn eller på spisen. Det kan dock vara svårt att utröna hur länge du kan vänta med att äta kycklingen både innan och efter du har lagat din mat. I den här artikeln går vi igenom vilka regler som gäller. 

Hur länge håller mat i kylen?

Du bör såklart sträva efter att undvika matsvinn och spara den mat som bli över till ett senare tillfälle – inte bara är det snällare mot plånboken men även näringsrika råvaror slipper gå till spillo. 

Tänk dock på att vissa tumregler gäller när du sparar matrester i kylskåpet. Du ska till exempel aldrig ha för bråttom när du lägger in matlådor i kylen, då för varm mat i regel kan höja temperaturen i kylskåpet och orsaka mer skada än nytta. 

Samtidigt sak du inte vänta för länge då risken för bakterier ökar desto lägre temperaturen blir i maten som står framme. En måttstock du kan använd dig när du ska ställa in maten i kylen är att den inte nödvändigtvis behöver vara rumstempererad, men inte heller vara kokhet. 

I regel kan du spara vissa matrester i kylskåpet i upp till en vecka till exempel pasta, men detta beror också på vad det är för slags mat och vilken temperatur du har i kylskåpet. Någonstans runt 4-5 grader är en lämplig kylskåpstemperatur då det är tillräckligt kallt för att hålla maten fräsch och tillräckligt milt för att förhindra uppbyggnad av frost. 

Hur länge håller färsk kyckling i kylen?

Rå kyckling är så klart en färskvara och bör därför helst frysas ner om du inte planerar att äta upp den inom kort. Köper du exempelvis kycklingfiléer så kan du självfallet utgå efter bäst-före-datumet, men även om du exempelvis väljer lokalproducerad kyckling så kan du utgå ifrån att du kan ha den i kylskåpet i cirka 2 dagar innan du bör tillaga den. 

Tillagad kyckling hållbarhet

Det finns som sagt många sätt att tillaga kyckling på, oavsett om du väljer att grilla kycklingen, använda ugnen eller steka upp den i pannan så håller sig tillagad kyckling i upp till cirka 4 dagar i ett lämpligt tempererat kylskåp.

Förvara kyckling i kyl så här för bäst hållbarhet

Oberoende på om det handlar om färsk eller tillagad kyckling ska den alltid förvaras i en lufttät förpackning, gärna i en försluten matlåda (i kylskåp). Färsk kyckling som du köper från affären med bäst-före-datum gäller i regel endast så länge som förpackningen är obruten, då det ofta förekommer någon slags av livsmedelsgas i förpackningen som bevarar råvaran. 

Kan man äta en dag gammal kyckling?

Som vi har gått igenom i den här artikeln handlar mycket om hur du förvarar tillagad eller färsk kyckling. Men oavsett hur du har förberett livsmedlet så kan du med säkerhet äta kyckling som har varit i kylskåpet i ett dygn, speciellt eftersom tillagad kyckling håller sig dubbelt så länge som färsk kyckling i kylen.

Vanliga frågor om kyckling i kylen

Hur länge kan kyckling ligga i kylen?

1-4 dagar beroende på om det är färsk kyckling, som håller sig i upp till 2 dagar, eller tillagad kyckling, som i regel håller sig upp till 4 dagar. 

Hur länge håller kyckling i kylen?

Tillagad kyckling kan du ha i kylen i vanligtvis upp till 4 dagar medan rå kyckling endast står sig ett par dagar i kylskåpet.

Kan man äta gammal kyckling?

Ja, så länge som du har förvarat den i kylskåpet – vanligtvis högst 4 dagar – så kan du äta gammal kyckling. Om livsmedlet passera bäst-före-datum ska du vara försiktig, och utgå efter om den luktar fräscht och gott.