Hur många räkor per person: Mängd & Guide

Hur många räkor behöver du egentligen för din middagsbjudning? Många står handfallna i affären och gissar. Sluta chansa! Med rätt kunskap kan du enkelt beräkna perfekt mängd räkor för varje tillfälle.

I den här guiden får du konkreta tips på hur mycket du ska köpa, vilka sorter som passar bäst och hur du anpassar mängden efter olika event. Aldrig mer för lite eller för mycket räkor på bordet!

Hur mycket räkor per person?

När du planerar en räkfest är det viktigt att veta hur mycket du ska köpa. För en huvudrätt behöver du räkna med 250-300 gram skalade räkor per person.

Om du serverar räkor som förrätt eller i en buffé räcker det med 100-150 gram per gäst. Tänk på att mängden kan variera beroende på gästernas aptit och vad mer som serveras.

Hur beräknar man mängden för olika tillfällen?

Rätt mängd räkor är viktigt för en lyckad måltid. För en middagsbjudning med 6 personer, räkna med 1,5-1,8 kg skalade räkor. Det ger gott om räkor till alla.

Vid en större sommarfest för 20 gäster behöver du 5-6 kg skalade räkor. Det räcker bra både som huvudrätt och i olika rätter.

Planerar du en buffé för 50 personer? Då behöver du 7,5-10 kg skalade räkor. Det ger alla möjlighet att ta lagom mycket.

Tänk på att anpassa mängden efter tillfället. Serverar du räkmackor eller räksoppa går det åt mindre än vid en stor skaldjursfest.

Vilka typer av räkor passar bäst?

Nordhavsräkor är ett utmärkt val för din räkfrossa. De har en fin smak och är populära i Sverige. Du kan servera dem med aioli och citronklyftor.

Vill du ha större räkor? Prova tigerräkor. De är köttiga och passar bra att grilla. Servera dem med pasta eller potatis för en mättande måltid.

Tänk på hållbarhet? Välj ASC-certifierade räkor. De är odlade på ett ansvarsfullt sätt. Du kan hitta dem både färska och frysta i många butiker.

Storleken på räkorna anges ofta som antal per kilo. Ju lägre siffra, desto större räkor. Välj storlek efter din smak och budget.

Vanliga frågor och svar

Hur många räcker 1 kg räkor till?

1 kg räkor räcker till 3-4 personer som huvudrätt eller 6-8 personer som förrätt. Mängden beror på om räkorna är skalade eller oskalade, samt gästernas aptit och övriga rätter som serveras.

Hur mycket skaldjur beräknar man per person?

Beräkna 250-300 gram skaldjur per person som huvudrätt. För en buffé eller förrätt, räkna med 100-150 gram per person. Anpassa mängden efter typen av skaldjur och måltidstillfälle.

Hur mycket blir 500 gram oskalade räkor?

500 gram oskalade räkor ger ungefär 200-250 gram skalade räkor. Skalet utgör cirka 50-60% av räkans vikt, så du får ungefär hälften av den ursprungliga vikten i ätbar räkkött.

Hur mycket räkor per person kräftskiva?

På en kräftskiva, beräkna 300-400 gram räkor per person. Detta ger gott om räkor för en festlig måltid, men anpassa mängden efter övriga rätter som serveras och gästernas preferenser.

Karl Magnusson
Karl Magnusson
Matexpert
Senast uppdaterad, september 24, 2024
Karl Magnusson har över ett decenniums erfarenhet inom restaurangbranschen. Med en bakgrund som kock och en examen i kulinarisk vetenskap har han utvecklat en djup förståelse för smaker och maträtter. Karl arbetar som kulinarisk konsult och specialiserar sig på menyutveckling och kvalitetssäkring. Hans expertis omfattar allt från traditionella rätter till moderna fusioner, med särskilt fokus på kött- och skaldjursrätter. Som skribent för Restaurantcarousel.se delar Karl insikter om mattrender och tillagningstekniker, vilket berikar gästernas förståelse och uppskattning för maten som serveras.
Rulla till toppen